Projectomschrijving

Latijns-Amerikaanse LHBT-samenwerking

Homohaat bestrijden en voorkómen, dat is niet makkelijk in Brazilië. Toch zetten vakbonden zich daarvoor in, in samenwerking met de FNV. toon meer >

Gemiddeld wordt er per dag méér dan één transgender persoon vermoord. En ook homo's kunnen gemakkelijk slachtoffer worden van gewelddadige discriminatie. Niet als toevallige slachtoffers van straatroof, maar heel gericht. En terwijl São Paulo met zijn jaarlijkse Gay Pride March de allergrootste manifestatie van dit soort ter wereld biedt, is Brazilië allerminst een veilig land. Toch besloot het verbond van vakbonden in de publieke sector om het voorkómen van discriminatie van lesbo's, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's) als een van de speerpunten van een anti-discriminatieproject te kiezen. In samenwerking met de FNV.

In de periode 2006 – 2011 werd daarom een samenwerkingsproject uitgevoerd waarin de homo-lesbische groep van Abvakabo FNV werd betrokken, een van de voorlopers van Netwerk Roze FNV. De vakbonden die waren aangesloten bij de koepel ISP Brazil werden gevraagd om delegaties te sturen naar de eerste centrale meeting voor het LHBT-project, waarbij de ruim twintig jaar ervaring van Abvakabo als inspiratiebron werden gebruikt. Vanaf dat allereerste moment was ook duidelijk dat de Nederlandse ervaringen niet als kopieer-en-plak-werk in Brazilië bruikbaar zouden zijn.

Vanaf 2011 is het project uitgebreid tot Latijns-Amerika, en zelfs heel Amerika. De projectdeelnemers (v/m/..) tekenden een samenwerkingsverband met de Latijns-Amerikaanse tak van de ILGA (de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association). Als concreet resultaat van die samenwerking verschenen, in samenwerking met Abvakabo en later FNV, informatiebrochures uit over het LHBT-overheidsbeleid in de verschillende Latijn-Amerikaanse landen.

De Brazilianen zijn enthousiast, en binnen de bonden is het klimaat echt veranderd. Een van de deelnemers aan de allereerste meeting, Eurian Da Nobrega Leite vertelt dat hij zich in de loop van de tijd van een schuchtere afgevaardigde tot voorhoede-vechter voor LHBT-vakbondsrechten heeft ontwikkeld. En dat is nodig ook, want terwijl de Braziliaanse vakbonden zich ontwikkelden naar LHBT-vriendelijker beleid, wordt het politieke klimaat in Brazilië steeds grimmiger. Dat ten gevolge van de 'parlementaire coup' door de sterk van corruptie verdachte Temer, die de gekozen president Dilma Roussef aan de kant wist te schuiven.

Eind 2016 werd de samenwerking met Netwerk Roze FNV afgesloten. Het (Latijns-)Amerikaanse LHBT-vakbondsnetwerk gaat nu verder met de Duitse vakbonden ervaringen uitwisselen.

Updates

  Gelijke kansen (gender en LGBTI) / Brazilië / Netwerk Roze FNV

  + deel project + houd me op de hoogte

  Projectenzoeker

  alle projecten

  Over dit project

  Thema's

  Gelijke kansen (gender en LGBTI)

  Landen

  Brazilië

  Sectoren

  Netwerk Roze FNV

  Looptijd

  2006 - 2016

  Bedrag

  Eigenaar / contactpersoon

  Laatste bijdragen

  Frans Dekker: Het verbond van vakbonden in de publieke sector in Brazilië maakte het voor …

  Discussieer mee: naar Kennislab