Projectupdate

Seminar in Rusland: vakbondsopbouw voor nieuwe vakbondsactivisten

Dennis Vereggen is kaderlid bij DAF Trucks in Eindhoven. Jo van den Bosch is kaderlid bij ENGIE Services in Terneuzen. Op 10 september  2016 namen zij deel aan een seminar over vakbondsopbouw voor nieuwe vakbondsactivisten in Nizhni Novgorod, een stad aan de Wolga op 400 km ten oosten van Moskou. De scholing maakte deel uit van een solidariteitsproject met de onafhankelijke Russische vakbeweging vanuit  de FNV Sector Metaal . Het project wordt gecoördineerd door de WIS-Metaal in samenwerking met TIE-Netherlands.

Een onbekende deelnemer

Het seminar start met 15 deelnemers. Aanwezig zijn 12 mannelijke deelnemers en 3 vrouwen. De deelnemers komen uit 3 verschillende vakorganisaties. (de Vakbond voor Leraren, MPRA, en Vakbond voor Universitaire Docenten). Opvallend is dat 1 deelnemer bij niemand bekend is. Deze stelt zich voor als afgevaardigde van een lokale oppositiepartij. Niemand lijkt te weten wat ze met deze persoon aan moeten vangen dus doet hij gewoon mee aan het seminar.

'Wat is een vakbond nu eigenlijk'

Allereerst wordt gezamenlijk nagedacht over “wat is een vakbond nu eigenlijk” en “waarom is een vakorganisatie noodzakelijk?”.
Tijdens de discussie komt naar voren:
• Een vakbond is een groep medewerkers die gezamenlijk strijdt voor betere arbeidsvoorwaarden
• Samen sta je sterk
• Betere  arbeidsvoorwaarden krijg je door ervoor te strijden
• Doe je niets dan gebeurt er niets
• Als je alleen iets doet loop je risico (bijvoorbeeld ontslag)

Je begin met een grappige actie: een taart aanbieden aan de werkgever en samen de taart eerlijk verdelen

Na deze discussie zet de Nederlandse delegatie kort uiteen hoe de vakbond op bedrijfsniveau in elkaar zit. Al snel wordt duidelijk dat er grote verschillen zijn. In Nederland hebben we allerlei faciliteiten en rechten die er in Rusland niet of nauwelijks zijn. Hierna gaat het gesprek over hoe je dit soort dingen ook in Rusland zou kunnen bereiken. Belangrijk is in ieder geval dat de vakbonden moeten groeien en zich versterken.

Vele mogelijkheden om actie te voeren

In het begin van de middag wordt een presentatie gegeven over de verschillende actievormen tijdens het CAO-traject bij DAF, maar ook landelijk. Er wordt uitgelegd dat er met een “escalatie ladder” gewerkt wordt.
Je begint klein met grappige acties zoals het aanbieden van een taart aan de werkgever, met als boodschap samen de taart eerlijk verdelen. En je eindigt uiteindelijk bij meerdaagse en onaangekondigde stakingen.
De boodschap is dat je tal van mogelijkheden hebt om iets te doen en dat staken slechts een van de vele mogelijkheden is. En dat andere middelen vaak effectiever zijn als je ze op het juiste moment gebruikt.

Hoe met andere actievormen je doel bereiken

In de middag worden de deelnemers uitgedaagd om een actueel probleem aan te gaan pakken op een creatieve manier. Kun je met andere/ nieuwe actievormen je doel bereiken?

Er worden 3 groepen gemaakt. In groep 1 wordt gesproken over het feit dat scholen zich niet altijd aan de wet houden. I.p.v. acties gericht tegen de scholen wordt nu geopperd om de verantwoordelijke regeringsfunctionaris aan te schrijven. Deze wordt per brief duidelijk gemaakt dat scholen zich niet aan de regels houden en kan zo gemotiveerd worden om actie te ondernemen.
In groep 2 hebben ze het over het aanbieden van iets ludieks om op een grappige manier hun punt te maken.  Zij hebben een bond met weinig leden en moeten dus op een andere manier proberen zichtbaar te zijn. Dat kan dus door middel van ludieke acties.Bij groep 3 is veel onderlinge discussie en er is voor de tolk geen touw aan vast te knopen.Ter afsluiting wordt nog besproken wat de trainingsbehoefte  voor de toekomst zou moeten zijn en wat iedereen van de training heeft gevonden.

De training is bijzonder goed ontvangen en vooral het op een andere manier nadenken over acties en actie voeren heeft de deelnemers aan het denken gezet.

+ deel update

Projectmenu

Discussieer mee: naar Kennislab

Projectenzoeker

alle projecten
999 likes 2481 volgers