Projectomschrijving

Vrouwen versterken vrouwen in Mexico, Guatemala, Honduras en Nederland

In de op export gerichte textielindustrie in Mexico, Guatemala en Honduras (de ’maquiladoras’: fabrieken van internationale bedrijven gevestigd in vrijhandelszones waar belastingvrij ruwe grondstoffen worden geïmporteerd en de vervaardiging en assemblage van producten voor de export plaatsvindt) valt heel veel te verbeteren aan werkomstandigheden en arbeids- en vakbondsrechten. Zeker voor vrouwen. toon meer >

In dit project werken vrouwen uit deze landen samen en met FNV-vrouwen uit de sector Industrie om beter voor hun belangen op te leren komen.

Uitgebuit

Het merendeel van de werknemers in de textielsector zijn jonge, laagopgleide vrouwen die van het platteland naar de stad zijn getrokken. Ze worden vaak uitgebuit. Vakbonden zijn er nauwelijks en in vooral Mexico en Guatemala is het haast onmogelijk om een onafhankelijke vakbond op te richten. Doordat de vrouwen te weinig kennis over en ervaring met organiseren op de werkvloer hebben, kunnen ze slecht opkomen voor hun belangen.

Bekijk de film: MAQUILÁPOLIS (City of Factories):
https://www.youtube.com/watch?v=tRdu5qo-htU

Gender, organising en internationale solidarteit

In dit project worden organisaties die zich inzetten voor de positie van vrouwen in de textielfabrieken, in Mexico, Guatemala en Honduras gesteund en hun capaciteiten versterkt. Er worden cursussen gegeven over organising en over gender en is er aandacht voor samenwerking en uitwisseling van expertise tussen deze organisaties. Ook wordt samenwerking met leden en bestuurders van de sector Industrie van de FNV opgezet via een internationaal solidariteitsnetwerk. Bovendien komen vakbondswerk voor en door vrouwen en de deelname van vrouwelijke kaderleden in nationaal en internationaal werk van de FNV (sector industrie) aan bod in dit project.

Gelijke kansen (gender en LGBTI) / Guatemala, Honduras, Mexico / Industrie

+ deel project + houd me op de hoogte

Projectenzoeker

alle projecten

Over dit project

Thema's

Gelijke kansen (gender en LGBTI)

Landen

Guatemala / Honduras / Mexico

Sectoren

Industrie

Looptijd

2016 - 2016

Bedrag

€ 59.991

Eigenaar / contactpersoon

Laatste bijdragen

Marjan Brunner: In de op export gerichte textielindustrie in Mexico, Guatemala en Honduras …

Discussieer mee: naar Kennislab