Projectomschrijving

Werknemers in supermarkten versterken elkaar

De afgelopen vier jaar wisselde de Lidl Kadergroep van FNV kennis en ervaringen uit met werknemers van de Chileense supermarkten Lider en Hyper-Lider, eigendom van de Amerikaanse keten Walmart. Met behulp van de productiemapping methode brachten de Nederlandse kaderleden de werkdruk in de supermarkten en distributiecentra van Lidl Nederland in kaart en werkten ze gezamenlijk aan verbeteringen. toon meer >

Concrete successen

De samenwerking heeft verschillende successen opgeleverd. Zo inspireerden de Chileense collega's de Lidl Kadergroep tot de campagne “Lidl, vertil je niet aan je succes!”.  Veel werknemers van Lidl Nederland hadden fysieke problemen door o.a. het gewicht van de te verwerken pallets. De kaderleden brachten het probleem zelf in kaart met als doel de pallethoogte te verlagen en daarmee het gewicht en de werkdruk. En met succes: het management van Lidl paste de maximale pallethoogte aan.

Het afgelopen jaar vroeg de Lidl Kadergroep verschillende groepen werknemers naar hun ervaringen met te hoge werkdruk, inventariseerde hun ideeën voor verbetering en formuleerde een plan van aanpak. Naar aanleiding van deze campagne “Minder werkdruk voor betere kwaliteit” zegde het management toe dat zij zal kijken of zij de productienorm kan bijstellen.

De Chileense vakbondsleden lieten zich inspireren door het Nederlandse voorbeeld en gebruikten de methode voor verbeteringen op het gebied van veilig en gezond werken. Ook volgden de kaderleden uit de Chileense distributiecentra en de filialen het Nederlandse voorbeeld en gingen zij nauwer samenwerken voor het oplossen van gezamenlijke problemen. Met goed resultaat : de Federatie van Autonome Vakbonden binnen Walmart Chili sloot in 2016 een mooie CAO af. 

Verbreding

Momenteel worden plannen ontwikkeld om het project te verbreden naar andere Europese landen. Ook komt er meer aandacht voor werknemers in de distributiecentra. De deelnemers uit Chili en Nederland gaan door met het uitwisselen van resultaten op het gebied van productiemapping en over de ontwikkelingen in de eigen en internationale supermarktsector via sociale media.

Onzeker werk / Chili / Handel

+ deel project + houd me op de hoogte

Projectenzoeker

alle projecten

Over dit project

Thema's

Onzeker werk

Landen

Chili

Sectoren

Handel

Looptijd

2015 - 2015

Bedrag

€ 68.800

Eigenaar / contactpersoon

Laatste bijdragen

Redactie: De afgelopen vier jaar wisselde de Lidl Kadergroep van FNV kennis en ervari …

Discussieer mee: naar Kennislab