Projectomschrijving

Meer veiligheid voor scheepsslopers

Shipbreaking is een van de gevaarlijkste beroepen ter wereld. Honderdduizenden ongeschoolde arbeiders demonteren afgeschreven schepen op honderden kilometers strand in India, Bangladesh en Pakistan. Zij werken via koppelbazen voor een laag dagloon en hebben geen enkele vorm van bescherming of verzekering. toon meer >

In de sloppenwijken achter de werven hebben de werknemers en hun gezinnen weinig of geen sociale voorzieningen. Het zijn verzamelplaatsen van ziekte en armoede. Schoon drinkwater is schaars. Scholen voor kinderen zijn er nauwelijks. Winkels met gezond voedsel zijn er bijna niet. Samen met andere organisaties ondersteunt de sector metaal van de FNV het shipbreaking project in Chittagong, Bangladesh.
 

Levensgevaarlijk werk

Jaarlijks worden honderden schepen uit de vaart gehaald. Duizenden informele bedrijfjes in Zuid-Oost Azië slopen ze en verkopen de bruikbare materialen door. De sector staat bekend om de levensgevaarlijke omstandigheden. Verbrijzelde ledematen door loodzware stalen platen, brandwonden door ontploffende chemicaliëntanks die onbeschermd gedemonteerd worden met snijbranders, asbest dat slechts met een zakdoek voor de mond wordt losgerukt. Voorlichting en controle op veiligheid ontbreken, corruptie en uitbuiting zijn aan de orde van de dag. Geregeld vallen er doden.

Naast financiële hulp zorgt de FNV voor kennisuitwisseling tussen Nederlandse vakbondsmensen, de scheepsbouwindustrie en lokale werknemers en organisaties over de volgende onderwerpen:

 • organisatie van arbeiders
 • veiligheid en gezondheid
 • juridische ondersteuning

Lees ook:

Meer informatie over shipbreaking op de website van Mondiaal FNV

Updates

  Informeel werk / Bangladesh / Metaal

  + deel project + houd me op de hoogte

  Projectenzoeker

  alle projecten

  Over dit project

  Thema's

  Informeel werk

  Landen

  Bangladesh

  Sectoren

  Metaal

  Looptijd

  2015 - 2016

  Bedrag

  € 84.134

  Eigenaar / contactpersoon

  Laatste bijdragen

  Redactie: Shipbreaking is een van de gevaarlijkste beroepen ter wereld. Honderdduizen …

  Discussieer mee: naar Kennislab