Projectomschrijving

Versterking mijnwerkers in Turkije

FNV Industrie ondersteunt de Turkse mijnwerkersbond Dev Maden Sen. Dat is hard nodig. De arbeidsomstandigheden in de mijnen zijn zeer slecht. Ieder jaar overlijden vele mijnwerkers, raken ze gewond of blijvend invalide. toon meer >

Op 13 mei 2014 vonden 302 mijnwerkers de dood bij een mijnexplosie in de stad Soma, de ergste mijnramp ooit in Turkije. De situatie in de mijnen verslechtert verder door de privatisering. Slechts 21% van de 190.000 mijnwerkers is lid van een vakbonden. De zwakke organisatiegraad zorgt ervoor dat de mijnwerkers geen vuist kunnen maken tegen die verslechteringen.

“Organiseer jezelf. Iedereen kan kennis opbouwen over veiligheid en gezondheid. Het is de verantwoordelijkheid van de vakbond, jullie dus, om dit te doen. Een vakbond is geen vakbond als ze zich niet inzet voor veilige en gezonde werkplekken" (Ton Kitzen, kaderlid FNV).

Dev Maden Sen, een onafhankelijke mijnwerkersbond

Een groep Turks-Nederlandse kaderleden zocht contact met Dev Maden Sen. Doel van het contact was de organisatiegraad van Turkse mijnwerkers te verbeteren en daarmee hun arbeidsomstandigheden en veiligheid. Dev Maden Sen is een bond met ongeveer 1.000 leden. Dat lijkt weinig, maar dat heeft alles te maken met de militaire dictatuur in de jaren ’80, die de bond illegaal verklaarde.

Sinds 1991 proberen ze weer een democratische onafhankelijke bond op te bouwen. Dat is moeilijk, omdat de onafhankelijke vakbeweging ernstig onderdrukt wordt. In de mijnbouw is de situatie extra ingewikkeld omdat de bedrijven in afgelegen gebieden opereren. Ook worden onafhankelijke bonden tegengewerkt door gele bonden.

Nederlandse kadergroep

Een groep Turks-Nederlandse kaderleden is actief betrokken bij dit project. Op de planning staan:

  • scholing over organising voor lokale kaderleden
  • trainingen over veiligheid en gezondheid
  • bijeenkomst in Nederland over arbeidsomstandigheden
  • publicatie over veiligheid en gezondheid in de mijnbouw
  • brochure over vakbondsorganisatie en arbeidsrechten

Lees meer:

Over de projecten Mondiaal FNV in de mijnindustrie

Vakbondsvrijheid / Turkije / Industrie

+ deel project + houd me op de hoogte

Projectenzoeker

alle projecten

Over dit project

Thema's

Vakbondsvrijheid

Landen

Turkije

Sectoren

Industrie

Looptijd

2015 - 2016

Bedrag

€ 79.760,00

Eigenaar / contactpersoon

Laatste bijdragen

Redactie: FNV Industrie ondersteunt de Turkse mijnwerkersbond Dev Maden Sen. Dat is h …

Discussieer mee: naar Kennislab