Projectomschrijving

Wit-Rusland: steun voor onafhankelijke bonden

Wit-Rusland staat bekend als de laatste dictatuur in Europa. Onafhankelijke vakbonden hebben het er erg zwaar. Sinds 1997 ondersteunt de FNV de onafhankelijke vakcentrale BKDP in het land. Vanuit FNV Industrie en Agrarisch en de cao van DSM wordt dit werk financieel ondersteund. Kaderleden van de FNV werken bovendien actief mee, bijvoorbeeld door het geven van trainingen over veiligheid en gezondheid op de werkplek. toon meer >

IJzeren greep

President Alexander Loekasjenko is al sinds 1994 aan de macht en houdt het land in een ijzeren greep. Zijn autoritaire regime beantwoordt elk streven van burgers en organisaties naar vrijheid en onafhankelijkheid met repressieve maatregelen. Soms met bruut geweld, vaak met sluipende bureaucratische middelen. Daarbij moeten vooral onafhankelijke vakbonden en media het ontgelden. Zij zijn dan ook in een voortdurende overlevingsstrijd gewikkeld.

Kleine verbeteringen

Ondanks de moeilijke politieke context heeft de steun van de FNV aan de onafhankelijke vakbond tot een aantal verbeteringen geleid. Er zijn nieuwe vakbondsleiders gekomen die democratisch te werk gaan. Daaronder zijn meerdere vrouwen en jongeren. Ook zijn jonge organisers opgeleid die andere jongeren betrekken bij de onafhankelijke vakbonden. Verder zijn er veiligheidscommissies in de bedrijven opgericht die op hun beurt weer nieuwe veiligheidsexperts trainen. Deze activeit wordt gecoördineerd door FNV-kaderleden Ton Kitzen en Wim Dekkers. Ton en Wim ontwikkelden onder andere een handboek over veiligheid en gezondheid en een brochure over zwangerschap en blootstelling aan gevaarlijke chemische stoffen op het werk.

Activiteiten

In het kader van het huidige project worden in Wit-Rusland seminars en trainingen over veiligheid en gezondheid en organising gegeven. Doelgroepen zijn:

 • vrouwen
 • jongeren
 • organisers
 • veiligheidsexperts

Lees meer:

Over de projecten Mondiaal FNV in de mijnindustrie

Updates

  Vakbondsvrijheid / Wit-Rusland / Industrie

  + deel project + houd me op de hoogte

  Projectenzoeker

  alle projecten

  Over dit project

  Thema's

  Vakbondsvrijheid

  Landen

  Wit-Rusland

  Sectoren

  Industrie

  Looptijd

  2015 - 2016

  Bedrag

  € 73.745,00

  Eigenaar / contactpersoon

  Laatste bijdragen

  Redactie: Wit-Rusland staat bekend als de laatste dictatuur in Europa. Onafhankelijke …

  Discussieer mee: naar Kennislab