Projectomschrijving

Kinderopvang versterkt werkende vrouwen in India

De Indiase bond SEWA (Self Employed Womens Association) richtte in de afgelopen jaren 27 kinderopvangcentra op in de gemeenschappen Kheda en Anand. Kinderen die eerder geen toegang tot onderwijs hadden, krijgen zo een goede start, ouders zien het belang van onderwijs in en minder kinderen belanden in de kinderarbeid. De sector Zorg en Welzijn van de FNV ondersteunt twintig kinderopvangcentra, die in totaal 900 kinderen opvangen. toon meer >

In India is 93% van het werk informeel. Het aandeel van vrouwen in de informele sector is bijzonder groot. Deze vrouwen werken bijvoorbeeld in de bouw, ze maken thuis sigaretten of ze werken als schoonmaakster of naaister. Meestal zijn er geen voorzieningen voor hun kinderen en veel vrouwen nemen hun kinderen mee als ze gaan werken. Die kinderen gaan niet naar school en de kans is groot dat ze uiteindelijk ook eindigen als ongeschoolde informele werknemers. SEWA is de belangrijkste vakbond voor vrouwelijke informele werknemers. Ze heeft inmiddels zo'n 2 miljoen leden in vele delen van India en dat aantal blijft groeien.

SEWA heeft vier hoofdactiviteiten:

 • vrouwen organisaren
 • vaardigheden en capaciteiten versterken
 • vrouwen stimuleren kapitaal op te bouwen voor hun gezin en gemeenschap
 • sociale zekerheid verbeteren

Sector Zorg en Welzijn ondersteunt kinderopvang

De sector Zorg en Welzijn van de FNV ondersteunt twintig kinderopvangcentra, die in totaal 900 kinderen opvangen. De kinderen krijgen er inentingen, eten, onderwijs en zorg. Als ze oud genoeg zijn om regulier onderwijs te volgen, zijn ze daar klaar voor. En eenmaal op school, houdt SEWA ze in de gaten. Zo draagt de bond bij aan de bestrijding van kinderarbeid. In de kinderopvangcentra krijgen de moeders ook onderwijs en vakbondstraining.

Zo biedt SEWA haar leden een dienst die verder gaat dan kinderopvang. Want kinderopvang leidt tot bewustwording, minder kinderarbeid en minder armoede.

Meer over SEWA op de website van Mondiaal FNV

of kijk op www.sewa.org

 

Updates

  Gelijke kansen (gender en LGBTI), Kinderarbeid / India / Publiek belang

  + deel project + houd me op de hoogte

  Projectenzoeker

  alle projecten

  Over dit project

  Thema's

  Gelijke kansen (gender en LGBTI) / Kinderarbeid

  Landen

  India

  Sectoren

  Publiek belang

  Looptijd

  2014 - 2017

  Bedrag

  € 119.688

  Eigenaar / contactpersoon

  Laatste bijdragen

  Redactie: De Indiase bond SEWA (Self Employed Womens Association) richtte in de afgel …

  Discussieer mee: naar Kennislab