Actueel

Ontwikkelingen MENA: nieuwe naam werkgroep, conferentie en brochure

Nieuws » 10 March 2021

Lees hier meer over de ontwikkelingen van de MENA werkgroep FNV, voorheen Palestina Werkgroep FNV, de aankomende conferentie en de nieuwe brochure.

Palestina Werkgroep FNV heet voortaan MENA Werkgroep FNV

Sinds 2019* heeft de MENA Werkgroep de scope verbreed. Nu betrekt het vrijwel alle Arabischsprekende landen in de regio bij dit beleidsgebied. Voor die tijd ging het voornamelijk om het conflict tussen Israël en de Palestijnen.  Met deze verbreding heeft ook de voormalige Palestina Werkgroep FNV haar naam aangepast tot MENA Werkgroep FNV.

Conferentie MENA in 2021

In 2020 zou de MENA Werkgroep FNV een conferentie organiseren om met betrokken leden en kaderleden van de FNV over de uitwerking en uitvoering van deze nota van gedachten te wisselen. De beperkingen die zijn opgelegd vanwege de COVID-19 pandemie maken dat echter onmogelijk. De conferentie staat nu voor 2021 gepland. Programmaonderdelen zijn: inbreng van collega’s vanuit de regio, sprekers vanuit de internationale vakbeweging en informatie over lopende projecten van FNV-sectoren. Zodra er meer bekend is over datum en locatie van de conferentie dan is dat op deze site te vinden. Houd deze website in de gaten.

Brochure

Om de bekendheid met de regio en de nieuwe FNV-nota te vergroten en als opwarmertje voor de conferentie, heeft de MENA Werkgroep besloten al vast een brochure uit te brengen over dit verbrede beleidsgebied. De brochure is hier te lezen. Deze PDF is interactief. Door de klikbare inhoudsopgave kom je direct op de pagina of het artikel van je keuze. Via de ‘thuis-knop’ keer je weer terug naar de inhoudsopgave.

 

*Op 6 december 2019 heeft het Ledenparlement van de FNV een nieuwe nota vastgesteld voor het vakbondsbeleid in de regio Midden Oosten/Noord Afrika, gangbaar aangeduid als de MENA regio (Middle East en North Africa). Het werd ook wel tijd om het FNV-beleid voor dit gebied te actualiseren; de vorige nota: “Het conflict in het Midden Oosten - Tussen Israël en de Palestijnen - een rol voor vakbonden” dateert van april 2003.  Met de vaststelling van deze nota is het aandachtsgebied aanzienlijk verbreed. De nieuw MENA nota van 2019 gaat niet meer voornamelijk om het conflict tussen Israël en de Palestijnen, maar betrekt vrijwel alle Arabischsprekende landen in de regio bij dit beleidsgebied.

MENA

+ deel

Meer nieuws

Verslag project kinderopvang - SEWA, India

SEWA strijdt voor rechten en werkt aan voldoende werkgelegenheid voor haar leden: vrouwen die veelal in de informele economie werken. Voor deze vrouwen heeft SEWA onder meer >

FNV Internationale Solidariteitsdag 2020

Wil jij ook in gesprek met vakbondsactivisten uit Zimbabwe en Belarus? Wil jij weten hoe FNV leden zich in hun internationale productieketen organiseren? Hoe zij meer >

Online actie - Peru

Doe mee met de online petitie van LabourStart meer >

Solidariteitsproject

Gewoon goed werk voor iedere vrouw!

Het Netwerk Vrouwen FNV en de vrouwencommissies van de Marokkaanse FNSA en de Turkse Genel IS en DISK slaan de handen ineen om genderkwesties aan te pakken in meer >

Projectenzoeker

alle projecten
Discussieer mee: naar Kennislab
999 likes 999 volgers