Actueel
Kom ook naar de online editie van FNV’s Internationale Solidariteitsdag 2020!
Nieuws » 24 november 2020
Wil jij ook in gesprek met vakbondsactivisten uit Zimbabwe en Belarus? Wil jij weten hoe FNV leden zich in hun internationale productieketen organiseren? Hoe zij zich wereldwijd inzetten voor LHBTI- en vrouwen rechten? En hoe je zelf internationaal actief kan worden via FNV?
Kom dan ook op 19 december naar de online editie van FNV Internationale solidariteitsdag 2020 en geef je op voor max. 2 van de onderstaande workshops!
De FNV Internationale Solidariteitsdag is een dag voor iedereen die de internationale vakbeweging een warm hart toedraagt. Via verschillende workshops laten actieve vakbondsleden uit binnen- en buitenland zien hoe zij zich inzetten voor internationale solidariteit en wat ze daarbij bereikt hebben. En waarbij je te weten komt hoe je je daarbij aan kunt sluiten en je zelf ook internationale vakbondsinitiatieven kunt ontwikkelen.
Wanneer: zaterdag 19 december van 14:00 tot 17:00 uur
Waar: vanaf je eigen computer, smartphone, tablet of IPad.
Meld je snel aan en nodig ook je vrienden, collega’s en kameraden uit voor deze dag.
Tot ziens op 19 december!
Workshop overzicht:
FNV’s Internationale Solidariteitsdag gaat dit jaar online, en wel op zaterdag 19 december van 14.00 – 17.00. Hierbij kun je je inschrijven voor verschillende workshops. Er worden 2 parallelle workshop sessies gehouden, waardoor je je voor maximaal 2 workshops kunt opgeven. Voor- en na de workshop-sessie hebben we nog een korte plenaire sessie met een aantal internationale gasten. Daarin hebben we het over solidariteit in tijden van corona en passeren verschillende concrete voorbeelden van internationale vakbondssolidariteit de revue. Voor de workshops kun je je opgeven via deze link, hieronder vindt je de beschrijving van de verschillende workshopsessies.
De energietransitie in internationaal perspectief (Trade Unions for Energy Democracy)
Onlangs heeft de FNV zich aangesloten bij Trade Unions for Energy Democracy (TUED). TUED is een internationaal netwerk van vakbonden dat zich inzet voor een eerlijke energietransitie. TUED maakt zich hard voor echte banen en compensatie voor het verlies van werk, zeggenschap voor werknemers en burgers over de energievoorziening en een transitie die betaalbaar is voor iedereen.
In deze workshop zal Lavinia Steinfort van het Transnational Institute (TNI) uitleggen wat het belang is van samenwerking met TUED. Deelnemers aan de workshop krijgen de gelegenheid om mee te denken hoe de FNV optimaal kan profiteren van de kennis en het netwerk van TUED, maar ook over de wijze waarop de FNV zelf kan bijdragen aan de versterking van dit internationale netwerk.
Workshopleider: Patrick van Klink (Klimaatwerkgroep FNV)
Meer informatie op de website van Trade Unions for Energy Democracy
Als je nu al vragen of opmerkingen hebt kun je reageren op energietransitie@fnv.nl
FNV wereldwijd op de bres voor veilig werken in shipbreaking.
De werkgroep internationale solidariteit van de sector metaal organiseert al jarenlang een uitwisseling met vakbondscollega’s uit India om te komen tot veiligere werkomstandigheden in het ontmantelen van schepen, het zogenaamde shipbreaking. Vakbondsactivisten die in Nederland in die sector actief zijn, hebben hierbij een scholingsprogramma opgericht voor vakbondscollega’s uit India. In deze workshop wordt je meegenomen in de harde realiteit van het werken op de shipyards in India, Pakistan en Bangladesh en het solidariteitsprogramma wat FNV Metaal ontwikkelde om hier verandering in te brengen.
Internationale handelsverdragen zijn een gevaar voor vakbondsrechten wereldwijd. Wij hebben een alternatief!
De FNV kent de Werkgroep Internationale Handels- en Investeringsverdragen. In hun workshop leert men meer over de net gepubliceerde brochure Handel Anders! over een alternatief Handelsbeleid. En hoe je deel kunt worden van deze beweging.
Maak kennis met …. de MENA Werkgroep FNV
Het werkterrein van de voormalige Palestina Werkgroep van de Abvakabo is verbreed tot het hele MENA-gebied. MENA staat (in het Engels) voor Midden Oosten en Noord Afrika. In de workshop nemen de leden van de MENA Werkgroep FNV je mee in hun gedeelde ervaringen. En nodigen je uit om mee te werken aan de activiteiten van de Werkgroep nieuwe stijl, dus voor het gehele MENA-gebied. Internationale solidariteit met de vakbonden in deze regio. En niet te vergeten: ook met de Palestijnen. Video’s, power points en discussie.
Onze Roze Revolutie (voor een veilig werkklimaat)
Nog steeds worden lgbti+’ers in ongeveer 70 landen in de wereld gecriminaliseerd het werkklimaat is in veel landen niet veilig. Vanuit het Netwerk Roze is een project opgezet bij de wereldvakbonden en aangesloten bonden. Tot nu toe is voor dit probleem nog te weinig aandacht bij (wereld-)vakbonden. Wij willen dat alle vakbonden discriminatie van lgbti+-werkenden bestrijden. En streven naar inclusie op de werkvloer.
Ger Rolsma vertelt over de aanloop naar dit project en kijkt naar wensen voor en mogelijkheden voor de toekomst. Mitch Coe, gestationeerd bij Public Services International in Geneve, vertelt over de successen en uitdagingen van het project. Ben jij benieuwd hoe wij internationaal succesvol aandacht vragen voor onze doelgroep? Volg dan deze workshop!
Solidariteit in context van vakbondsrepressie: Solidariteit met de ZCTU
De werkgroep Sub-Sahara Afrika organiseert al jarenlang solidariteit met de Zimbabwaanse vakbond ZCTU. Momenteel heeft deze te maken met zware overheidsrepressie en worden verschillende van hun leden en medewerkers bedreigd. In deze workshop neemt de werkgroep de deelnemers mee in de verschillende solidariteitsacties en discussiëren we wat we nog mee kunnen doen om solidariteit vorm te geven. Met deelname van activisten van de ZCTU.
Solidariteit in de internationale productieketen van….zaden:
Wil je meer weten over internationale ketenverantwoordelijkheid? De Werkgroep Internationale Solidariteit van de sector Agrarisch Industrie neemt jullie mee in hun internationale samenwerking tussen vakbondsleden in de internationale zaden industrie in Nederland (FNV) en India (APVVU).
Turkije-project: De Toekomst is Publiek
De Turkse vakbondskoepels DISK en KESK en de FNV hebben de handen ineengeslagen om de strijd aan te gaan tegen privatisering en marktwerking. De internationale werkgroepen van de sectoren Overheid, Zorg & Welzijn en Publiek Belang zijn een project gestart met de zusterbonden in Turkije om vakbondsstrategieën te ontwikkelen om publieke diensten in publieke handen te houden of daarin terug te brengen. In deze workshop leggen we uit wat de plannen zijn en welke belangen vakbonden hebben bij deze ontwikkelingen. Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen of ervaringen uit te wisselen over (de)privatisering en de rol die vakbonden daarbij kunnen spelen.
Vrouwen Aan Zet!
De Werkgroep Internationale Solidariteit van het Netwerk Vrouwen FNV is wereldwijd actief met het ondersteunen van vrouwenstrijd. In deze workshops maak je kennis met concrete voorbeelden van solidariteit met vrouwenstrijd op de werkvloer en daarbuiten in Peru, India en Belarus. Activisten uit de genoemde landen nemen ook deel aan de uitwisseling.
+ deel