Actueel

Wit-Rusland: contract niet verlengd vanwege vakbondswerk

Nieuws » 11 May 2020

Het arbeidscontract van Mikalaj Valadzko werd beëindigd door het in Duitsland gevestigde Redpath Deilmann vanwege zijn activiteiten voor de vakbond Belarusian Independent Trade Union (BITU). Doe mee met de online petitie voor de verlenging van zijn contract.

Wit-Rusland in Europa door TUBS via TUBS - Wikimedia Commons

 

Vakbondsleiders en -leden hebben de afgelopen zes maanden geprobeerd de veiligheidscertificering van hun baan bij Redpath Deilmann te behalen, volgens de Wit-Russische wetgeving. Tot dusver gebruikt het bedrijf mazen in de wetgeving en vermijdt het de certificering van werkplekken te implementeren. De werknemers hebben hierover een klacht ingediend bij de arbeidsinspectie van Wit-Rusland.

Niet verlengen is een vergelding voor vakbondswerk

Mikalaj Valadzko is een zeer bekwame specialist zonder disciplinair dossier. Een maand geleden registreerde een vakbondsgroep van arbeiders bij Redpath Deilmann zich bij de vakbond BITU en werd Mikalaj Valadzko gekozen tot voorzitter van de groep.

De gebeurtenissen laten zien dat het niet verlengen van het contract van Valadzko een vergelding is voor zijn vakbondswerk en een geval van discriminatie vanwege zijn vakbondslidmaatschap.

Brief aan bedrijf: tegenspraak met nationale arbeidswet

In een brief aan Redpath Deilmann-management zegt Valter Sanches, algemeen secretaris van IndustriALL Global Union, dat de beslissing een zeer selectieve interpretatie van de Wit-Russische arbeidswet lijkt te zijn en in tegenspraak met de nationale arbeidswet die het bedrijf volgt bij zijn activiteiten in Duitsland.

Volgens Redpath Deilmann werd het contract van Mikalaj Valadzko niet verlengd op basis van het nationaal bestaande systeem van kortlopende contracten.

“Er is voldoende bewijs dat aantoont dat de niet-verlenging van zijn contract een vergelding is voor zijn vakbondswerk. We dringen er bij u op aan om uw beslissing onmiddellijk te heroverwegen en het contract van de heer Valadzko te verlengen.”

“We raden u ook aan om alle werkplekken te certificeren in overeenstemming met de Wit-Russische wetgeving en alle veiligheidsmaatregelen toe te passen die vereist zijn door de nationale wetgeving", zegt Valter Sanches.

Online actie

Je collega's in Wit-Rusland steunen? Doe mee met online petitie op LabourStart en/of deel dit artikel en filmpje!

FNV

De FNV heeft veel samengewerkt met de vakbeweging in Wit-Rusland en onderhoudt nog nauwe contacten.

Meer informatie

Je vindt meer informatie op de website van IndustriALL

Wit-Rusland

+ deel

Meer nieuws

Interview met Joel Odigie over migratie vanuit Afrikaans perspectief

‘Elke verbinding begint met een ontmoeting’, zegt journalist Babah Tarawally in een prachtige column die hij uitspreekt tijdens de conferentie ‘Migratie vanuit meer >

Verslag bezoek aan FNV ter gelegenheid van 100 jaar ILO - 22 november 2019

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de ILO vond op vrijdag 22 november 2019 een internationale dag plaats bij de FNV in Utrecht.Vanuit de regionale afdeling meer >

Steun een collega in Zimbabwe

Het leven is voor veel Zimbabwanen is hard. De economische situatie is slecht, de voorraden in de supermarkten raken op. De regering treedt steeds gewelddadiger op als meer >

Solidariteitsproject

Gewoon goed werk voor iedere vrouw!

Het Netwerk Vrouwen FNV en de vrouwencommissies van de Marokkaanse FNSA en de Turkse Genel IS en DISK slaan de handen ineen om genderkwesties aan te pakken in meer >

Projectenzoeker

alle projecten
Discussieer mee: naar Kennislab
999 likes 2347 volgers