Actueel

Verslag bezoek aan FNV ter gelegenheid van 100 jaar ILO - 22 november 2019

Nieuws » 12 februari 2020

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de ILO vond op vrijdag 22 november 2019 een internationale dag plaats bij de FNV in Utrecht.Vanuit de regionale afdeling van de Nationale Vakbond van de Landbouwsector (FNSA) in Souss-Massa (regio Agadir) zijn Karima el Fouari, Milouda El Karimi en Lahoucine Boulberjaanwezig geweest.

Het programma begon met een stukje geschiedenis over het ontstaan van de ILO in 1919. Zo werd als voorbeeld een internationaal verdrag genoemd, waarin de rechten van werknemers waren bekrachtigd met de focus op de noodzaak om de arbeidswetgeving toe te passen en met name de bepaling van gezondheids- en veiligheidsvoorwaarden op de werkplek. Dit verdrag is door verschillende landen ondertekend, waaronder ook Marokko.

Er werd ook een workshop georganiseerd over de vormen van geweld tegen vrouwen op de werkplek. Er werden voorbeelden gegeven door de afvaardiging van FNSA en ook door Disk. Disk werd vertegenwoordigd door collega’s uit Turkije en Iran.

Opvallend was de gelijkenis van de problemen die vrouwen in deze landen ondervinden. De vrouwen lijden hieronder, omdat de regering van enkele landen niet alle verdragen van de ILO hebben getekend. Hierdoor worden de vrouwen niet beschermd.

In de middag heeft de vice-voorzitter van de ILO een inleiding gegeven over de studies die werden uitgevoerd in sommige landen die de arbeidswet overtreden en de verdragen niet respecteren. Dit heeft geleid tot het opstellen van een zwarte lijst, waaronder Braziliƫ die op de lijst staat. Ook is er een rapport hierover bij de Verenigde Naties ingediend.

Een laatste workshop ging o.a. over gelijke beloning voor vrouwen en mannen, de onderbenutting van het werk van vrouwen en de suggestie van een slogan of een afbeelding die dit onrecht weerspiegelt en op de Internationale Vrouwendag zal worden gepresenteerd.

Op zaterdag 23 november werd een bezoek gebracht aan Bayer, een bedrijf gespecialiseerd in onder andere gewasbescherming en ontwikkelen van verschillende zaden, waar FNV-kaderlid Brahim Rezziki werkzaam is. Dit bezoek viel samen met de organisatie van een recreatieve activiteit ten behoeve van de kinderen en kleinkinderen van de werknemers in dit bedrijf (Sinterklaasviering). Dit heeft ons op het idee gebracht om onze kaderleden te mobiliseren dergelijke activiteiten ook te organiseren voor hun collega’s, bijvoorbeeld rondom het Offerfeest.

Tevens is gesproken met Naima Afkir, consulent Agrarisch Groen, over werkmethoden. Zij gaf aan dat een goede methode is het houden van spreekuren, in toegankelijke locaties waar werknemers kunnen komen met vragen en hulp. Denk hierbij aan buurthuizen, vakbondskantoren etc. Het idee van dichtbij de leden staan en toegankelijk zijn, bevalt heel goed. Dit is meegenomen en wordt besproken met de kaderleden. Dit zou toepasbaar moeten zijn aangezien we diverse vakbondskantoortjes hebben.

Maandag 25 november hebben we het FNV-kantoor in Amsterdam bezocht, waar een ontmoeting plaatsvond met de heer Jeroen Brandenburg. Jeroen is bestuurder en sluit o.a. cao’s af in de tuinzaadsector. Jeroen benadrukte dat het noodzakelijk is om als vakbond de werkgevers onder druk te zetten om cao’s af te sluiten. Dit versterkt de positie van de werknemers. Een ander belangrijk punt in de cao is werkgevers verantwoordelijk stellen voor het waarborgen van gezondheids- en veiligheidsomstandigheden op de werkplek, met name in de landbouw.

Vanuit FNSA hebben we het voornemen bedrijfscao’s af te sluiten. Hiervoor gaan we voorlichtingsbijeenkomsten binnen de bedrijven organiseren. Deze zijn bedoeld om het belang van een cao uit te leggen.

In de avond hebben we in Rotterdam meegelopen aan de vrouwenmars georganiseerd door de vrouwenorganisatie van de FNV ter gelegenheid van de Internationale Dag geweld tegen vrouwen. Hier hebben vrouwen van verschillende nationaliteiten aan deelgenomen om te protesteren tegen geweld tegen vrouwen in de wereld, vooral in de landen waar oorlogen zijn.

Onder het genot van een kopje koffie bij de Hema hebben we ervaringen uitgewisseld met FNV-kaderleden. De ervaringen waren over de manier waarop we acties en demonstraties organiseren.

Tijdens deze reis is het idee ontstaan om een aanvraag in te dienen voor een training ‘onderhandelen en afsluiten van cao’s’ voor onze gecertificeerde kaderleden in tuinzaadbedrijf Syngenta. Reden om te kiezen voor dit bedrijf, is naar aanleiding van ons gesprek met Jeroen Brandenburg. Hij vertelde over dit bedrijf en toevallig is er een tak in onze regio. Jeroen ondersteunt het idee om vakbondswerk binnen de bedrijven te versterken, vooral Syngenta, omdat dit bedrijf zowel in Nederland als in onze regio vestigingen heeft.

We zijn heel blij met deze ervaringen en bedanken FNV Agrarisch Groen voor de uitnodiging. In het bijzonder bedanken wij Jeroen Brandenburg voor het toezenden van informatie over o.a. veiligheid en ILO, welke wij via Brahim Rezziki hebben ontvangen. Ook willen wij Jeroen, Brahim en Naima bedanken voor hun tijd, inzet en medewerking.

Betere arbeidsvoorwaarden, Gelijke kansen (gender en LGBTI) / Marokko / Agrarisch

+ deel

Meer nieuws

FNV Internationale Solidariteitsdag 2020

Wil jij ook in gesprek met vakbondsactivisten uit Zimbabwe en Belarus? Wil jij weten hoe FNV leden zich in hun internationale productieketen organiseren? Hoe zij meer >

Online actie - Peru

Doe mee met de online petitie van LabourStart meer >

Migratie vanuit Afrikaans perspectief. De visie van de vakbeweging.

Verslag van de conferentie gehouden op 28-02-2020. Georganiseerd door de werkgroep Sub-Sahara Afrika van de FNV. meer >

Solidariteitsproject

Gewoon goed werk voor iedere vrouw!

Het Netwerk Vrouwen FNV en de vrouwencommissies van de Marokkaanse FNSA en de Turkse Genel IS en DISK slaan de handen ineen om genderkwesties aan te pakken in meer >

Projectenzoeker

alle projecten
Discussieer mee: naar Kennislab
999 likes 2434 volgers