Actueel

Tweede nieuwsbrief Zaden

Nieuws » 19 juni 2019

"Trots dat FNV dit werk doet"

Het was een complete verrassing voor Brahim Rezziki, operation specialist bij Bayer en FNV-kaderlid. Kinderarbeid in de zaadsector in India, dat had niemand verwacht. “Ik dacht: dit kan niet. Kinderen horen niet te werken, zij horen op school. Bayer doet zijn best en wil geen kinderarbeid. Het bedrijf houdt zich aan de regels, maar als er koppelbazen tussen springen, dan raak je het zicht kwijt. Kinderarbeid is moeilijk te traceren, dat heb ik zelf gemerkt toen ik met FNV-collega’s in India was. We hebben geen kinderen gezien, maar ze zijn dus wel aan het werk in de velden.”

 

 

Brahim was dan ook blij met het bezoek van Poguri Chennaiah, de Indiase vakbondsman van de APVVU. “Heel goed dat Chennaiah ons bedrijf bezocht en de hele productielijn heeft leren kennen. Hij was verbaasd. Al het werk gebeurt hier, maar de daadwerkelijke productie vindt in India en andere landen plaats. Dat laatste deel kent hij natuurlijk wel, maar met al het voorwerk heeft hij nu kennis kunnen maken. Dat vond ik heel leuk.”

"Wat ik zelf het meest bijzonder vind, is dat hij vrouwen en mannen gelijk trekt"

Het was ook een omgekeerde kennismaking. Collega’s van Brahim zagen Chennaiah voor het eerst. “Zijn bezoek heeft zeker indruk gemaakt. Ze waren onder de indruk van wat hij allemaal doet voor zijn landgenoten. Ik vind dat hij heel goed bezig is. Wat ik zelf het meest bijzonder vind, is dat hij vrouwen en mannen gelijk trekt. In India heeft de vrouw niks te vertellen. Daar gaat hij tegenin, want zij hebben ook een eigen mening. Om hem heen zie je ook bijna alleen maar vrouwen. Die halen kracht uit zijn boodschap.”

"Ik ben er best trots op dat de FNV dit doet en ik blijf erop hameren dat dit project doorgaat"

Brahim is actief kaderlid voor de FNV. Hij draait spreekuren waar collega’s terecht kunnen met vragen en geeft advies. De strijd van de FNV voor verduurzaming van de zaadsector vindt hij heel goed. “Ik ben er best trots op dat de FNV dit doet en ik blijf erop hameren dat dit project doorgaat.” Na zijn India-reis gaf hij een presentatie bij Plantum, de branchevereniging voor bedrijven in de sector plantaardig uitgangsmateriaal. “Daar zaten allemaal HR-managers van de aangesloten bedrijven. Die vonden het interessant.”

Ook voor Plantum is verduurzaming van de zaadsector belangrijk. Dankzij solidariteitsgeld uit de cao kan de FNV de vakbond van Chennaiah steunen, die kinderarbeid bestrijdt en samen met zijn leden vecht voor betere arbeidsomstandigheden. In december loopt de cao Tuinzaadbedrijven af. “We gaan binnenkort weer onderhandelen”, zegt Brahim. “En dit thema staat dan zeker weer op de agenda.”

Betere arbeidsvoorwaarden, Kinderarbeid, Onzeker werk / India / Agrarisch

+ deel

Meer nieuws

Ontwikkelingen MENA: nieuwe naam werkgroep, conferentie en brochure

Lees hier meer over de ontwikkelingen van de MENA werkgroep FNV, voorheen Palestina Werkgroep FNV, de aankomende conferentie en de nieuwe brochure. meer >

FNV Internationale Solidariteitsdag 2020

Wil jij ook in gesprek met vakbondsactivisten uit Zimbabwe en Belarus? Wil jij weten hoe FNV leden zich in hun internationale productieketen organiseren? Hoe zij meer >

Online actie - Peru

Doe mee met de online petitie van LabourStart meer >

Solidariteitsproject

Gewoon goed werk voor iedere vrouw!

Het Netwerk Vrouwen FNV en de vrouwencommissies van de Marokkaanse FNSA en de Turkse Genel IS en DISK slaan de handen ineen om genderkwesties aan te pakken in meer >

Projectenzoeker

alle projecten
Discussieer mee: naar Kennislab
999 likes 2473 volgers