Actueel

Loek Vis: “Hoe vaker de audits, hoe beter”

Nieuws » 19 juni 2019

Het onderzoek ‘Zaadveredeling en kinderarbeid India’, uitgevoerd door Loek Vis van het bureau Basis & Beleid, is klaar. Nu zijn de consultants in India aan zet met een vervolgonderzoek om de keten nog beter in kaart te brengen. “Laat ze dat met de vakbond samen doen”, zegt Vis, “want bedrijven en de bond hebben een gezamenlijk belang. Namelijk gewoon goed werk, een leefbaar loon en geen kinderarbeid.”

Loek Vis: “Hoe vaker de audits, hoe beter”

Het onderzoek ‘Zaadveredeling en kinderarbeid India’, uitgevoerd door Loek Vis van het bureau Basis & Beleid, is klaar. Nu zijn de consultants in India aan zet met een vervolgonderzoek om de keten nog beter in kaart te brengen. “Laat ze dat met de vakbond samen doen”, zegt Vis, “want bedrijven en de bond hebben een gezamenlijk belang. Namelijk gewoon goed werk, een leefbaar loon en geen kinderarbeid.”

Voor het onderzoek heeft Vis met medewerkers van meerdere bedrijven gesproken, die allen deels in Nederland gevestigd zijn. Toevallig hoort East-West Seed daar niet bij, omdat dit bedrijf vooral vanuit Azië opereert. Vermeldenswaardig is wel dat de eigenaar van juist dit bedrijf onlangs de prestigieuze World Food Prize heeft gewonnen.

De inmiddels 84-jarige Simon Groot heeft in Zuidoost-Azië niet alleen de levensomstandigheden van de boeren verbeterd, maar er ook voor gezorgd dat groenten beschikbaar zijn geworden voor lokale consumenten. East-West Seed stelt voor een klein bedrag zaad ter beschikking aan kleine boeren, maar traint ze ook. In zijn ruim 30-jarig bestaan is het bedrijf uitgegroeid tot ruim 5000 werknemers en levert het zaaigoed aan zo’n 20 miljoen boeren in de Filippijnen, India, Thailand, Indonesië, Vietnam en sinds kort ook Tanzania. Een best practice die duidelijk maakt dat er ook zaken goed gaan in de zaadveredelingssector. De FNV heeft overigens geen leden bij dit bedrijf.

Probleem is de naleving

“Alle benaderde bedrijven hebben de intentie om kinderarbeid uit te bannen en de arbeidsomstandigheden te verbeteren”, vertelt Vis. “Ze hebben allemaal een Code of Conduct waarin onder meer verbod op kinderarbeid is opgenomen. Dit is ook vertaald naar contracten. Het probleem is de naleving.” Dat komt vooral door het gebrek aan transparantie in het ondernemen en de versnippering van de productie van zaden: productie wordt door bedrijven veelal niet gezien als core business en wordt uitbesteed aan contractors, die zelf ook weer een deel uitbesteden aan  subcontractors. “Daardoor wordt de keten ondoorzichtig en dat is heel lastig.”

De productie van zaadveredeling in India bestaat uit 2 onderdelen, zo definieert Vis. De proeftuinfase is veelal in eigen beheer. Dit is het productierijp maken van de zaden. De uiteindelijke productie vindt plaats bij contractors en subcontractors. “En juist in die 2e fase vind je kinderarbeid. Het is een hell of a job om dit uit te bannen”, zegt hij.

Vis geeft aan dat een grote speler als Syngenta, die ook heeft bijgedragen aan het onderzoek, samenwerkt met de Amerikaanse ngo Fair Labor Association (FLA), een klein audit-bureau dat bedrijven helpt te verduurzamen. Terwijl 3 familiebedrijven de audits laat uitvoeren door het grote, wereldwijd opererende commerciële bureau SGS. “Maar die kunnen de schijn tegen hebben, omdat de mix tussen commercieel en onafhankelijk een lastige is.”

Te weinig audits

Daarbij komt het probleem dat de frequentie van de audits te laag is, zo’n 1 à 2 keer per jaar. “Maar het is juist: hoe hoger, hoe beter. Door een hogere intensiteit kun je gemakkelijker zaken opsporen, vooral als de audits onaangekondigd plaatsvinden.” Hij doet dan ook een aantal aanbevelingen, die meegenomen kunnen worden in het vervolgonderzoek door de Indiase consultants. Hij pleit ervoor de Indiase vakbond nadrukkelijker bij het proces te betrekken

“Er heerst gevoeligheid bij de bedrijven als het gaat om de vakbeweging. Natuurlijk, de vakbond wil zich ook profileren. Maar vakbonden en bedrijven kunnen hier gezamenlijk een breed gedragen en erkend maatschappelijk probleem aanpakken: de controle op naleving van de Code of Conduct. Uiteindelijk hebben ze een gezamenlijk belang, namelijk gewoon goed werk, een leefbaar loon en geen kinderarbeid. Daar waar je kunt samenwerken, moet je het doen. Meer samenwerken is ook goedkoper, dan ieder voor zich aparte audits regelen.” Andere aanbevelingen zijn contractors verantwoordelijk maken voor de naleving van de code of conduct bij de subcontractors. Meer audits zijn wenselijk, benadrukt Vis in zijn onderzoek.

 

Interview: Astrid van Unen

11 juni 2019

 

+ deel

Meer nieuws

Verslag bezoek aan FNV ter gelegenheid van 100 jaar ILO - 22 november 2019

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de ILO vond op vrijdag 22 november 2019 een internationale dag plaats bij de FNV in Utrecht.Vanuit de regionale afdeling meer >

Steun een collega in Zimbabwe

Het leven is voor veel Zimbabwanen is hard. De economische situatie is slecht, de voorraden in de supermarkten raken op. De regering treedt steeds gewelddadiger op als meer >

BLOG: de activiteiten van SEWA

Catelene Passchier is in India en bezoekt de Indiase vrouwenbond SEWA. Altijd een indrukwekkende ervaring. Lees haar blog over de vele manieren waarop de vrouwenbond de meer >

Solidariteitsproject

Asia Seed project

Nederland is een belangrijk land voor de groenten en tuinzaadveredeling. De veredelde zaden worden voor een groot deel in India en andere landen in Zuid Azië meer >

Projectenzoeker

alle projecten
Discussieer mee: naar Kennislab
999 likes 2306 volgers