Actueel

Nieuwsbrief Zaden

Nieuws » 12 maart 2019

Redactioneel

Vol ongeloof lopen drie kaderleden en een  bestuurder uit de Nederlandse zadensector in juli 2018 rond in de hitte van Zuid India. De situatie die zij daar voor zich zien is zo geheel anders dan de situatie die zij vanuit Nederland kennen. Toch gaat het hier om hetzelfde product: groenten- en tuin zaden. In Nederland veredeld in grote moderne bedrijven, in India grootschalig geproduceerd door arme analfabete boeren en landarbeiders.

Hoe komen deze kaderleden in India terecht?

In 2017 publiceert de Landelijke India Werkgroep schokkende onderzoeksresultaten: er blijkt van alles mis met de arbeidsomstandigheden in de zaadsector in India. De uitbetaalde lonen zijn laag, vrouwen krijgen minder betaald dan mannen en het gebeurt vaak dat kinderen meewerken in het hoogseizoen. FNV sector agrarisch groen en Mondiaal FNV, samen met de werkgeversassociatie Plantum, besluiten de handen ineen te slaan om deze situatie te verbeteren.

Actie Onderzoek

Als eerste start de landarbeiders vakbond APVVU actieonderzoek, met fondsen uit de Plantum CAO en solidariteitsgelden van FNV.  APVVU traint Indiase kaderleden om met uitgebreide enquêtes de dorpen in te trekken en kleine boeren, landarbeiders en migranten te interviewen. Een hele uitdaging omdat deze kaderleden geen doorgewinterde onderzoekers zijn en ze de vragenlijst wel heel erg lang vinden. Maar de verwantschap tussen onderzoekers en onderzochten maakt het makkelijk om het vertrouwen te winnen. Een schat aan informatie komt terecht in een onderzoeksrapport; een bijkomend resultaat is de bewustwording van deze groep landarbeiders en boeren: ook zij hebben rechten en samen kunnen zij voor deze rechten opkomen.

Van dorp naar dorp in Zuid-India: het bezoek in juli 2018

Voor de Nederlandse delegatie valt het niet mee om met eigen ogen te zien en te horen wat in het onderzoeksrapport verwoord staat. Vooral de verhalen over de schuldenproblematiek van de kleine boeren als de oogst mislukt en de opbrengst minder is dan de schulden, maken indruk.  Maar ook de onrechtvaardigheid dat vrouwen slechts de helft verdienen dan wat de mannen meekrijgen voor hetzelfde werk, wekt ongeloof. De meeste mensen in de dorpen zijn analfabeet en overal lopen kinderen die dus niet op school zitten: een signaal dat kinderarbeid nog steeds veel voorkomt. 

Plantum-bijeenkomst

Op 7 maart 2019 is de presentatie van de uitkomsten van het onderzoek bij een Plantum-bijeenkomst. Het filmpje van het bezoek wordt getoond, en het mooie reisverslag dat de kaderleden hebben geschreven, wordt uitgedeeld.  En nu moeten we verder, door op de ingeslagen weg, waarbij werkgevers en werknemers in Nederland samen met vakbonden in India de arbeidsomstandigheden van Indiase zaadproducten verbeteren.

Eerste Nieuwsbrief Zaden

Dit is de eerste Nieuwsbrief Zaden, waarin we jou als lezer meenemen in de productie van zaadveredeling, zowel in Nederland als in India. Met als doel begrip te kweken voor de wereld achter de komkommer, spinazie en tomaten. Want in de kiem worden deze groenten vaak met bloed, zweet en tranen geproduceerd. Gezamenlijk kunnen wij een bijdrage leveren aan verbetering van arbeidsomstandigheden.

 

Wilma Roos

Beleidsmedewerker Mondiaal FNV

Betere arbeidsvoorwaarden, Kinderarbeid / India / Agrarisch

+ deel

Meer nieuws

‘Straatverkopers behandeld als criminelen in Zimbabwe’

In Zimbabwe koop je spullen meestal niet in de winkel maar op straat, waar veruit de meeste handel plaatsvindt. Straatverkopers zijn enorm kwetsbaar voor uitbuiting en meer >

Zaadveredelingsbedrijven verwelkomen Indiase vakbondsman

De Indiase vakbondsman Poguri Chennaiah bezocht samen met een FNV-delegatie op 20 mei de zaadveredelingsbedrijven Bayer en Rijk Zwaan. Het werd een interessante meer >

Solidariteitsproject

Gewoon goed werk voor iedere vrouw!

Het Netwerk Vrouwen FNV en de vrouwencommissies van de Marokkaanse FNSA en de Turkse Genel IS en DISK slaan de handen ineen om genderkwesties aan te pakken in meer >

Projectenzoeker

alle projecten
Discussieer mee: naar Kennislab
999 likes 2260 volgers