Actueel

Colombiaanse vrouwen komen vooruit door vakbond

Nieuws » 6 augustus 2018

Petra en Silvana van het Netwerk Vrouwen FNV reisden met Astrid Kaag van Mondiaal FNV af naar Colombia, voor een bezoek aan onder andere vrouwen die hun een eigen inkomsten proberen te verdienen met het verkopen van producten. De vakbond hielp ze met het opzetten van hun bedrijfjes.

De vrouwen zijn veelal gevlucht voor geweld of jong zwanger geraakt. Ze zijn vaak de echtgenotes van vissers, die in de informele economie werkzaam zijn. Ze willen graag hun eigen sociale en economische positie verbeteren en dankzij de vakbond SNTT hebben ze geleerd samen te werken, zich te organiseren en weten ze waar ze kunnen aankloppen voor scholing.

Petra:

"Al die vrouwen hebben geleerd hun business op te zetten, hebben visitekaartjes en zijn met hun zaak op Facebook. Ik vind het fantastisch wat zij in amper zes maanden voor elkaar hebben gekregen."

De FNV-delegatie is aanwezig bij de officiële opening van de grote braderie in Santiago de Tolú, waar de vrouwen hun producten presenteren. Een feestelijke gebeurtenis. Ook gaat de delegatie op gesprek in het gemeentehuis om haar boodschap dat geld bestemd voor de ondersteuning van vrouwen ook daadwerkelijk naar vrouwen moet gaan kracht bij te zetten. 

Silvana:

"Op zaterdag dan de Feria, een markt waar de dames hun zelfgemaakte spullen kunnen en mogen verkopen! Het lijkt voor ons zo simpel maar wat waren zij trots !!!"

Stoere vakbondsleidster

Ze ontmoeten de stoere vakbondsleidster van de SNTT Claudia, met wie ze een manifestatie tegen een busonderneming meemaken, beleven een WK-voetbalwedstrijd mee met vele enthousiaste Colombianen in het vliegtuig en zijn bij een vergadering van de vakbond van huishoudelijk werksters.

Silvana:

"Ontzettend stoere Claudia (op hoge hakken en met een grote trommel) en een 30-tal andere sterke vakbondsleden houden de bussen tegen in de avondspits. Binnen no time kregen ze bezoek van de politie, verkeersregelaars van Transmilenio en het leger. Deze maakten foto’s. Gelukkig mocht de demonstratie doorgaan. Wij hebben de dames en heren onze steun gegeven. Als zij hierdoor in de problemen zullen komen zullen wij als FNV zeker in actie komen!!"

Verslag

Deze en nog vele andere ontmoetingen met Colombiaanse compañeras staan in dit verslag.

Gelijke kansen (gender en LGBTI), Onzeker werk, Vakbondsvrijheid / Colombia, Nederland / Netwerk Vrouwen FNV, Vervoer

+ deel

Meer nieuws

Zaadveredelingsbedrijven verwelkomen Indiase vakbondsman

De Indiase vakbondsman Poguri Chennaiah bezocht samen met een FNV-delegatie op 20 mei de zaadveredelingsbedrijven Bayer en Rijk Zwaan. Het werd een interessante meer >

Loek Vis: “Hoe vaker de audits, hoe beter”

Het onderzoek ‘Zaadveredeling en kinderarbeid India’, uitgevoerd door Loek Vis van het bureau Basis & Beleid, is klaar. Nu zijn de consultants in India aan zet met een meer >

Solidariteitsproject

Gewoon goed werk voor iedere vrouw!

Het Netwerk Vrouwen FNV en de vrouwencommissies van de Marokkaanse FNSA en de Turkse Genel IS en DISK slaan de handen ineen om genderkwesties aan te pakken in meer >

Projectenzoeker

alle projecten
Discussieer mee: naar Kennislab
999 likes 2250 volgers