Actueel

FNV Metaal feliciteert metaalwerkers in Turkije

Nieuws » 30 January 2017

Een staking van ruim 2200 metaalwerkers van de Turkse vakbond Birleşik Metal İş heeft geleid tot loonsverhoging en betere secundaire arbeidsvoorwaarden. Hoewel de Turkse regering een decreet tegen de staking had uitgevaardigd, zetten ze door. En met succes. FNV Metaal, die een langlopend project met Birleşik Metal İş heeft, noemt het ‘knap werk’.

De stakers voerden hun actie op 20 januari in 13 vestigingen de grote multinationals Schneider, General Electric en ABB, nadat de collectieve onderhandelingen tussen Birleşik Metal İş en de werkgevers waren mislukt. De Turkse regering probeerde per decreet de staking te voorkomen, iets dat in de laatste jaren steeds vaker voorkomt en de vakbondsrechten in dit land stevig aantast. De metaalwerkers pakten de strijd desondanks op.

Ministerie bemiddelde

Na 3 dagen kwam er al een doorbraak, nadat ambtenaren van het ministerie van Arbeid bemiddelden tussen de vakbond en de diverse bedrijfsmanagers in Ankara. De bedrijven verhoogden ten slotte hun bod en bereikten overeenstemming met de bond, die neerkomt op een loonsverhoging van in totaal 18,5%, verbetering van secundaire arbeidsvoorwaarden en doorbetaling van overwerk met 200% op religieuze feestdagen.

Dreigen met ontslag

De Turkse metaalbond is natuurlijk erg blij. Birleşik Metal İş-voorzitter Özkan Atar zegt: “Al jaren kunnen werknemers in Turkije hun recht op staken niet uitoefenen, omdat de regering bijna alle stakingen verbiedt, onder het mom van ‘bedreiging van de nationale veiligheid of de publieke orde’.  Door dit verbod niet te accepteren, namen de metaalwerkers een groot risico, omdat deze grote elektronicabedrijven dreigden hen te ontslaan wegens illegaal staken. Maar onze leden bogen niet voor deze dreigementen en ze bereidden een nieuw pad voor werknemers. Ze hebben het recht op staken teruggepakt voor de gehele werkende klasse in Turkije.”

FNV Metaal stuurt felicitatiemail

FNV Metaal heeft sinds 2012 een kennis- en ervaringsproject met Birleşik Metal İş lopen. Kaderlid Klaas Zwart, voorzitter van de Werkgroep Internationale Solidariteit Metaal (de zogenoemde WIS Metaal), noemt de overwinning “knap werk. Je ontleent er moed aan”, zegt hij. “Ondanks de politieke situatie laten ze zien dat gezamenlijk optreden loont. Dat is positief.” De werkgroep stond op het punt de regering-Erdoğan een protestbrief te sturen, toen het bericht binnenkwam dat de strijd al gewonnen was. “Het ging onverwacht snel”, zegt Zwart, “en nu gaan we hen een felicitatiemail sturen, waarin we ook melden dat we onze samenwerking gaan herstarten.”

Nieuwe wegen zoeken

Want het project stond afgelopen jaar even in de ijskast vanwege de heftige politieke situatie in Turkije. “Ook om d e metaalbond de ruimte te geven”, zegt Zwart. “Zij moesten naar nieuwe wegen zoeken en het was en is verdacht om contact te hebben met buitenlandse organisaties. De situatie is heel slecht voor de democratische ontwikkeling van de Turkse vakbeweging.” Maar na deze overwinning gloort er hoop.

Bron: IndustriALL

 

Turkije / Metaal

+ deel

Meer nieuws

Nieuwsbrief Werkgroep Internationale Solidariteit (WIS) van het Netwerk Vrouwen FNV

Nieuw, Nieuw!! Eerste nieuwsbrief van het WIS Netwerk Vrouwen FNV, met updates van projecten en activiteiten o.a. meer >

“Le syndicat n’est pas un avocat” (*De vakbond is geen advocaat)

Hieronder een kort verslag van mijn indrukken, ervaringen in Marokko. Een paar woorden die me te binnen schieten: indrukwekkend, kracht, gemeenschapszin, gastvrijheid, meer >

De FNV en het internationale vakbondswerk

Nu online: twee handige checklists over de rol van de FNV internationaal en hoe het internationale werk binnen de FNV georganiseerd is. meer >

Solidariteitsproject

Bestrijding kinderarbeid en bevordering decent work in de baksteenindustrie in India

In de baksteenindustrie in India is alleen de armste laag van de bevolking werkzaam. Het werk is fysiek zwaar en de arbeidsomstandigheden zijn zeer slecht. Ook kinderen meer >

Projectenzoeker

alle projecten
Discussieer mee: naar Kennislab
999 likes 2125 volgers