Actueel

Wit-Rusland: ontslag, overplaatsing en intimidatie wegens vakbondswerk

Nieuws » 24 mei 2016

Ontslag of overplaatsing, dat is het antwoord van werkgevers in Wit-Rusland (Belarus) als vakbondsleiders en –activisten zich roeren. 3 Wit-Russische vakbonden, gelieerd aan de internationale sectorbond IndustriALL, luidden onlangs opnieuw de noodklok tijdens een internationaal congres van de sectorbond in Minsk. IndustriALL heeft toegezegd alle mogelijke middelen in te zetten om deze schendingen van vakbondsrechten te tackelen.

Natalya Anikeyeva, schilder in de Minsk Tractorfabriek en lid van de vakbond Radio and Electronic Industry Workers' Union (REP), is overgeplaatst en wordt bedreigd met ontslag. Haar collega’s worden tegen haar opgezet en gedwongen een negatieve verklaring over haar te tekenen. Simpelweg omdat ze namens de REP opkwam voor meer loon en betere werkomstandigheden in haar fabriek.

Regels overtreden

De nieuwgevormde afdeling van de REP in de tractorfabriek vroeg het management om collectieve onderhandelingen te starten over loon en gezondheids- en veiligheidsthema’s. Toen het management weigerde, stuurde de REP een brief naar het ministerie van Industrie met een klacht. De lonen van de werknemers zijn afhankelijk van de hoeveelheid stukken die ze moeten verven. Als ze strikt de regels volgen, verdienen ze slechts 77 euro per maand. Om de productie en lonen te verhogen, worden werknemers door het management aangemoedigd de procesregels te overtreden, waardoor de kwaliteit van het product consquent verlaagd wordt.  

Beschuldiging van opstand

Het ministerie van Industrie inspecteerde daarop de fabriek, en sindsdien is de werkgever bezig om Natalya over te plaatsen naar een andere werkplaats. Haar collega’s werden gedwongen een brief te ondertekenen waarin ze haar beschuldigen van opstand. Zelf gelooft ze dat het werkelijke doel is om haar te ontslaan vanwege haar vakbondsactiviteiten. Ze is bang dat alle werknemers die haar steunden in haar strijd ook zullen worden ontslagen.

Doelwit van repressie

Een ander voorbeeld van vakbondsrechtenschending betreft Mikhail Soshko, een vakbondsactivist die 30 jaar lang in de Slonim Worsted-Goods Factory werkte en 3 jaar voor zijn pensioen werd ontslagen, tegen alle afspraken in de cao in. Degenen die het waagden hun steun aan Soshko te uiten, zijn inmiddels ook doelwit van repressie.
 
Onder toezicht

Ook leden van twee andere vakbonden ondervinden problemen vanwege hun vakbondsactiviteiten. “We moeten druk uitoefenen op het management, bijvoorbeeld door contact op te nemen met de klanten van de tractorfabriek”, zegt REP-voorzitter Gennady Fedynich. Volgens Monika Kemperle van IndustriALL kan het niet zo zijn dat ondernemingen zo weinig respect tonen voor werknemersrechten. “IndustriALL zal al het mogelijke doen om de schendingen van werknemersrechten in beide fabrieken te beëindigen.” De verwachting is dat Wit-Rusland tijdens de ILO-conferentie in juni in Geneve onder toezicht wordt gesteld.

 

Bron: IndustriALL Foto: Praca-by.info via IndustriALL

Vakbondsvrijheid / Wit-Rusland / Industrie, Metaal

+ deel

Meer nieuws

Verslag project kinderopvang - SEWA, India

SEWA strijdt voor rechten en werkt aan voldoende werkgelegenheid voor haar leden: vrouwen die veelal in de informele economie werken. Voor deze vrouwen heeft SEWA onder meer >

Ontwikkelingen MENA: nieuwe naam werkgroep, conferentie en brochure

Lees hier meer over de ontwikkelingen van de MENA werkgroep FNV, voorheen Palestina Werkgroep FNV, de aankomende conferentie en de nieuwe brochure. meer >

FNV Internationale Solidariteitsdag 2020

Wil jij ook in gesprek met vakbondsactivisten uit Zimbabwe en Belarus? Wil jij weten hoe FNV leden zich in hun internationale productieketen organiseren? Hoe zij meer >

Solidariteitsproject

Gewoon goed werk voor iedere vrouw!

Het Netwerk Vrouwen FNV en de vrouwencommissies van de Marokkaanse FNSA en de Turkse Genel IS en DISK slaan de handen ineen om genderkwesties aan te pakken in meer >

Projectenzoeker

alle projecten
Discussieer mee: naar Kennislab
999 likes 2570 volgers